first_img Japan Projects Apartments Save this picture!© Koichi Torimura+ 25 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/48121/villa-saitan-eastern-design-office Clipboard Villa Saitan / EASTERN Design OfficeSave this projectSaveVilla Saitan / EASTERN Design Office Year:  CopyAbout this officeEASTERN Design OfficeOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsKyoto-shiResidentialHousingJapanPublished on February 02, 2010Cite: “Villa Saitan / EASTERN Design Office” 02 Feb 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  557 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Villa Saitan / EASTERN Design Office CopyApartments•Kyoto-shi, Japan Architects: EASTERN Design Office Area Area of this architecture project 2006 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/48121/villa-saitan-eastern-design-office Clipboard “COPY” Photographs Photographs:  Koichi TorimuraText description provided by the architects. The site is in Nishioji-hachijo, Kyoto. From the main street we enter into a covert place along an alley of 4 meters in width. Save this picture!ground floor planRecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsThis construction is a collective housing consisting of 11 units. The impersonality of segmental housing complex is completely concealed in this architecture. Instead it is built to be seen as one big house. Save this picture!© Koichi TorimuraThe architecture is covered with a wall in which holes are cut. The shape of the holes resembles a trunk, leaves, a root and bulbs. It also can be seen as clouds floating over the trees. Save this picture!wall axoConcrete shape which is based on nature turns into a hollow cave, light, and sunbeams filtered through trees. Save this picture!© Koichi TorimuraThe idea of windows like sunbeams filtered through trees has developed with the following methods: lined up balconies of average collective housing are completely hidden here ・ there is no balcony for each room ・ the ceiling height of one room is raised ・ dwelling units are elevated one meter from the ground ・ floor level of entrance and apartments is different・ center of the wall surface is curved ・ the center of the façade of the architecture is sculptured ・ a curved winding slit is made on the curved wall surface ・ the shape of the holes matches with the winding slit ・ the result is one shape of a plant growing roots undulating from it. Save this picture!© Koichi TorimuraSince curved holes are made on a carved wall surface, it is physically inevitable that the section of holes is also twisted. This distortion resembles the shape of plants and the organic and free style of nature. Save this picture!wall detail 01The entrance to the house is from the root carved into the center of the front wall. An inner pathway peculiar to Kyoto can be found there. An inner pathway is a narrow corridor which runs from street to street and from lot to lot. Save this picture!© Koichi TorimuraIn this project the inner path is connected to the garden of the town house of the client. He manages this collective housing by himself. It is his daily routine to do sweeping, arranging flowers at the entrance, and watering the path. Thus he enjoys his post-retirement years. Save this picture!wall detail 02This land was once the site of NIshihachijo-palace, which was the residence of a hero of the Japanese classical tragedy, “Tale of Heike.” It was a stage of rise and fall of a clan in the 12th century. Such an old and sad memory is cherished and still told among the people of this neighborhood. Save this picture!© Koichi TorimuraThe collective housing that is built on such a historical place should not be seen as an average apartment house. Such notion occurred to us, which might have led us to the idea of an “immortal tree.” Save this picture!© Koichi TorimuraWe, therefore, designed a building which does not take vaguely a shape of a tree, but rather an intense and massive form with a tint of movement. Save this picture!© Koichi TorimuraThe lot size is 16m×19m. This architecture gives an answer how to build a low collective housing in a quiet but dense place. Save this picture!© Koichi TorimuraWhat does the name Saitan mean? Tan is the color of the shrine gates, vermilion. It is also the color of pale red granite stone. Vermilion will not be weathered. It is said that vermillion is a sacred color and it used to be applied on serving dishes and bow and arrow to make them holy ones. Sai means variety of beautiful colors that make something more attractive.Save this picture!© Koichi TorimuraProject gallerySee allShow lessAIA 2010 Honor AwardsArticlesLos Angeles NFL Stadium / Aedas SportArticlesProject locationAddress:Kyoto, JapanLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Sharelast_img