first_img Houses Services Engineer: “COPY” Tahami Engineering BONA Engineering Ltd. Canada Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari+ 22Curated by Fernanda Castro Share Bedford Park House / Mehdi Marzyari ArchitectsSave this projectSaveBedford Park House / Mehdi Marzyari Architects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/897723/bedford-park-house-mehdi-marzyari-architects Clipboard Architects: Mehdi Marzyari Architects Area Area of this architecture project Area:  240 m² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: VELUX Commercial, Castaldi, Duravit, Eurofase, Grohe, Ideal Roofing, Ikea, Montigo, Stone Tile, Subzero/Wolf, A Z Stair & More, AM Studio Lighting, Arya Sun, Asko, Beaver Valley Stone, Casa Di Luce, CopperLeaf Windows, D-Far Woodworking, Eurolite, Ma&De, +5Mason’s Masonry Supply, Samsung, TCE Trading, The Glass Connection, VALVO-5 Projects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/897723/bedford-park-house-mehdi-marzyari-architects Clipboard Architect In Charge:Mehdi MarzyariClient:WithheldCity:TorontoCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariRecommended ProductsWindowsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Unit-Glaze SystemEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinWoodBruagBalcony BalustradesText description provided by the architects. An infill single-family dwelling, the project is a new addition to the Bedford Park-Nortown neighborhood in uptown Toronto. The design objective is to create a new house with maximized liveable space and natural light within the tight and narrow site for an emerging developer. Responding to the Victorian style fabric, the building is designed contextual sensitive yet distinct and bold. The conclusion is a contemporary architectural statement sitting peacefully beside the conventional counterparts.Save this picture!Massing DiagramSave this picture!Floor PlansMimicking neighbors’ sloped roof gesture, front and rear mass alignments with adjacent neighbors as well as exterior cladding selection are key strategies for the exterior design. Thanks to the laneway, rear detached garage replaces front integrated garage offering enhanced streetscape at the front as well as the opportunity for a vegetated roof and additional green space at the back. Front yard landscape engages the building in the context and promotes the neighborhood public realm.Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariThe building contains three stories and a basement. Redefining open concept, central powder room and servery separate more formal south wing from the everyday north wing on the first floor while fluid and spatial flowing interior is maintained. Large-scaled glazed walls provide connectivity to the site while level deck aligns inside with outside at the back.Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariArticulated light-filled stairway along with double height celebration connects common spaces on a lower level to bedrooms on upper levels through natural light. The third floor is setback creating small balcony at the front as well as a larger terrace with a vegetated roof at the back. Oversized pocket doors provide formal separation in addition to flexibility in the use of third-floor space. Light shafts bring more natural light to lower levels via roof skylights.Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariThe project involves sustainability principals to reduce environmental impact and achieve well- being of its users: Green roof and substantial front and rear soft landscaping along with permeable hardscape reduce stormwater volume and heat island effect. Major north and south face glazing maximize natural daylighting as well as passive solar gain. To promote the comfort of residents, each room features exterior view without compromising privacy.Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariThe open concept and location of operable windows provide natural cross ventilation in most of the spaces during summertime. High efficient furnace and heat pump with heat recovery ventilation in addition to in-floor heating system for the basement is considered to reduce fossil fuel consumption. Replacing conventional insulation, polyurethanes foam-in-place and high efficient glazing accommodate a better-insulated interior and reduce the mechanical load.Save this picture!© Sam Javanrouh, Mehdi MarzyariProject gallerySee allShow lessCascading Courts / HYLA ArchitectsSelected ProjectsShigeru Ban Creates Temporary Shelter System for Japanese Flooding VictimsArchitecture News Share Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects ArchDaily Photographs:  Sam Javanrouh, Mehdi Marzyari Manufacturers Brands with products used in this architecture project Structural Engineer: CopyHouses•Toronto, Canada 2017 Photographs CopyAbout this officeMehdi Marzyari ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTorontoCanadaPublished on July 16, 2018Cite: “Bedford Park House / Mehdi Marzyari Architects” 16 Jul 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img