first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/960236/cornish-cottage-jonathan-tuckey-design Clipboard Photographs:  James Brittain Manufacturers Brands with products used in this architecture project Area:  350 m² Year Completion year of this architecture project United Kingdom Chris Mills Change Project Consulting QS: “COPY” Cornish Cottage / Jonathan Tuckey DesignSave this projectSaveCornish Cottage / Jonathan Tuckey DesignSave this picture!© James Brittain+ 46Curated by Paula Pintos Share Contractor: Knevitt Consulting Structural Engineer: Year:  Cornish Cottage / Jonathan Tuckey Design Architects: Jonathan Tuckey Design Area Area of this architecture project Manufacturers: Tadelakt, Deco Cemento, Kast Concrete Basins, Lapolla, Vaillant Group UK Ltd.center_img Country:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© James BrittainRecommended ProductsBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXConcealed Blind System – One-BoxDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWoodEGGERLaminatesWindowsSolarluxSliding Window – CeroText description provided by the architects. The Dartmoor Longhouse is a rare and ancient vernacular that has its roots in a building that served both domestic and agricultural functions. These houses were normally arranged down a hill in a long successive formation with the residence located in the upper half and the animals and stores found in the lower. Jonathan Tuckey Design was charged with the task of renovating and creating an addition to one of these special buildings whilst protecting and enhancing this endangered typology.Save this picture!© James BrittainSave this picture!© James BrittainLocated in the shadow of Saint Michael’s Mount, the house is part the old Cornwall of oil-lit farms, golden unpeopled bays, shipwrecks and haunted woods, one which John Betjeman described. The 400-year-old building sits alone in low meadows that roll down to the sea about half a mile away, its situation reminiscent of a boat turned full stern to the waves of an approaching storm beyond the cliffs. Designed for a family who enjoy the outdoors, the house was conceived as a set of clearer defined spaces that act as routes through the property connecting the land to the sea.Save this picture!© James BrittainSave this picture!© James BrittainThe project’s main challenges lay in the building’s long linear form and a compartmented internal volume, the house is a sequence of numerous smaller rooms. Retaining the character of the building was a necessity, however, in many places the design sought to amplify the legibility of certain aspects. There was a wish to create a theatricality through errant walls and floors, which would betray the house’s long history and a specific relationship to the coastline. The motive was to speak of a rising and falling motion, swell and eddy, crest and comber.Save this picture!© James BrittainSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© James BrittainThe agglomeration of changes the house has undergone throughout its history is narrated through a varied combination of texture and style. This was something that was embraced rather than to be homogenised into anything overtly pure of form. The new addition was developed in this vein, the white limed pelt of the main building being substituted for a coarser reach of stonework drawn directly from a quarry in the next village.Save this picture!© James BrittainThat the material palette should have an immediate connection to the place was a ruling idea from the outset. This enabled an architecture that was contextual with a lower carbon impact. The ecological credentials of the house are demonstrable through the incorporation of a ground source heat pump and an internal high insulative render system.Save this picture!© James BrittainThe client was also keen to draw a link between the house and the ancient boat-building techniques that survive in the local area. These were displayed through the careful and visibly human-crafted details throughout the building. However, these were also born out of necessity, as no two material junctions were the same due to the aberrant shapes of the rooms.Save this picture!© James BrittainAn emphasis was placed on the contrast between old and new, material palettes that would instrument the building’s mass. One should be able to feel the weight of it, transferred from room to room, tumbling down the hill to the sea. Whereas, the entrance presents itself as a wooded undercroft or copse, chanced upon whilst abroad down a dark serpentine lane.Save this picture!© James BrittainAn internal passageway was formed of stone-lined walls and slate floor tiles, creating a sense of permanence and minerality. The focus on stone as a textural device is most evident in the new dry- stone-wall extension, which cantilevers out of the house, creating a guest bedroom on the upper level. On its underside, wet, like a stone picked up on a beach, an outside shower.Save this picture!© James BrittainSave this picture!© James BrittainThroughout the interior, older walls have been insulated and restored retaining their palimpsest. Set against the newer, more orthogonal interventions the walls spill or are held taught like the sails of a boat. On the upper level, there is an intricate game at play between the more recent hand of the woodworker and the forgotten hand of the stonemason, where the walls and ceilings meet. Windows are chamfered and pillowed to create a softer bounce of light. Nowhere is the contrast between old and new more apparent than the entrance to the study, which featured a framed doorway, pincered in between the gaps with the existing curved wall, creating two stacked openings. This detail talks about the eccentricity of the property and the motive of tailoring a new architecture to rest mutually with the existing.Save this picture!© James BrittainProject gallerySee allShow lessP.O.M House / NNA+Selected ProjectsLandscape of Remembrance / arcari cimini architetturaSelected Projects Share Lead Architects: CopyAbout this officeJonathan Tuckey DesignOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookUnited KingdomPublished on April 18, 2021Cite: “Cornish Cottage / Jonathan Tuckey Design” 18 Apr 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses 2019 Terry Harris and Sons Photographs “COPY” Ryuta Hirayama CopyHouses•United Kingdom Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/960236/cornish-cottage-jonathan-tuckey-design Clipboard ArchDailylast_img